Kiváló tervezés, gyönyörű forma és nagyszerű kivitelezés!

 

GRAND MARINE INTERNATIONAL INC, CANADA

Főoldal |  Típusok   | Felszerelés |  Árlisták   | Üzenet | Hajómotorok | Hírek! | Oktatás & Hajólevél | Használt hajók   T

 Miért a GRAND?

Általános ismeretek

A külmotor

Hajózás


A fenti 4 rész
letölthető egyben
e linkről (.pdf)
Tanácsok, tudnivalók


 HAJÓZÁS


Hogyan kell felfújni a csónakot?  

Emlékeztető: A csónakot az előírt nyomásra felfújni csak a teljes összeszerelést követően szabad!
Minden felfújható csónak rendelkezik különféle felfújható elemekkel, mint többkamrás „hurka”, felfújható padlózat (air-deck), keel (gerinc). Mindezek felfújási sorrendje nagyon fontos:

 • Lemez padlózatú csónak felfújható keel-lel: „HURKA” => KEEL

 • Csónak felfújható padlózattal (air-deck), felfújható keel-lel:
  „HURKA” =>AIRDECK => KEEL

A „hurka” mindig több kamrából áll, melyek rugalmas fallal vannak elválasztva egymástól, e kamrák felfújási sorrendje is fontos. Az általános szabály: hátulról haladjunk előre – a hátsó kamrákat fújjuk először, az orr kamrát utoljára.
Az alábbi ábra példa a 3 kamrás, 4 kamrás, 5 kamrás hurka felfújási sorrendjére:

Grand csónak légkamrák

FONTOS!

 • A felfújás során a kamrákat csak a névleges nyomás 90%-ára fújjuk, kivéve az utolsónak felfújt orr kamrát, mert azt a névleges nyomásra. Ez esetben, a rugalmas kamra elválasztóknak köszönhetően, a többi kamrában is megemelkedik a nyomás a névleges értékre.

 • Különös gondossággal zárjuk az összes szelepet, mert egyébként a szelepek nem tartják a nyomást hosszabb időn át.

Hogyan kell pakolni és helyezkedni a csónakban?  

A teher elosztása és hely szervezés elég fontos probléma a felfújható csónakoknál. Oka nagyon egyszerű: a motor, a vezető, az utasok, az üzemanyagtank és csomagok súlyát összeadva azt látjuk, jelentősen több, mint a csónak súlya. Mit tegyünk?

A szabály egyszerű:
Próbáljuk elosztani a terhet egyenletesen a csónakban (hosszanti irányban is)!
Veszélyes a terhek koncentrálása hátul!
A motor rögzített a fartükrön, azzal nem tud semmit csinálni, ezt vegye figyelembe.
A vezető hátul ül, ha kézi karral vezérli a motort és kormányoz. Kényelmetlen és nem igazán jó a csónak egyensúlya szempontjából sem. Legjobb megoldás a csónak közepén egy kormányállás és távirányító.
Az üzemanyagtank elhelyezése leggyakrabban nem kötött, célszerű a csónak orrában elhelyezni, persze ez csak addig segít, míg tele van.
Az utasokkal könnyen javíthatja az egyensúlyt, ne ültesse őket egykupacba.
A csomagok helye az orrban van, de ne feledkezzen meg arról, hogy a permetező víz ott éri azokat leginkább. Úgy csomagoljon, esetleg vigyen takaró ponyvát.

Grand súly

Indulás előtt!    Ellenőrizni!  

Végül minden elrendezve, kész indulni, de indulás előtt még ellenőrizze az alábbiakat, mert jobb a parton felfedezni a problémát, mint a vízen, amikor már késő.

 1. Időjárás:

 • Nincs viharjelzés, és az előrejelzés pozitív.

 •  A szél és a hullámok nem túlságosan erősek az ön szempontjából.

 1. Utasok:

 • Az összes utast kérdezze meg, tud-e úszni.

 • Az összes utasnak ismernie kell a csónak működését általánosságban, legalább egynek jól.

 • Mindenkinek legyen személyes mentőeszköze.

 • Mindenki megfelelő ruházatban legyen, mely megfelel az adott időjárási viszonyoknak. Tudassa az utasaival, hogy a vízen mindig hidegebb van, mint a parton.

 1. Csomagok:

 • A csomagokat gondosan zárja és rögzítse a csónak belsejében. Szükség esetén takarja le egy darab ponyvával, hogy védje a vízpermettől, esőtől.

 • A csomagok ne akadályozzák az utasok mozgását.

 1. A csónak:

 • A felfújható részek nyomása megfelelő legyen (érje el az előírt névleges nyomást), a szelepek legyenek lezárva gondosan a fedelükkel.

 • Ne legyen sérülés a csónakon, különösen a fartükör környékén.

 • Vigyen magával evezőket, pumpát, javító készletet.

 1. A motor:

 • A motor rögzítése a fartükrön legyen erős, biztonságos.

 • Időben győződjön meg arról, hogy a hajtóműben van olaj.

 • Vigyen magával tartalék alkatrészt a biztonsági motor leállító kapcsolóhoz.

 1. Üzemanyag:

 • Az üzemanyag- és olajtartály legyen tele. Ha messze eltávolodik a parttól, az üzemanyag oda-vissza elég kell legyen. Vigyen tartalék kannában üzemanyagot, ha szükséges.

 • Minden üzemanyagkanna rögzítve legyen.

 • Az üzemanyagtartály, cső és pumpa is sérülésmentes legyen, üzemanyag ne szivárogjon.

 1. Dokumentumok:

 • Vigye magával a hajóvezetői engedélyét és hajólevelet.

 • Vigyen magával térképet, ha szükséges.

Amikor mindez rendben, indulhat!

A csónak siklása és „ágaskodás”  

A felfújható csónakok működéséről beszélve szót kell ejteni két jelenségről, a siklásról és ágaskodásról. Mik ezek? Könnyen érthetővé válik, ha figyeli, hogyan mozog a csónak a vízen.

Grand indulási folyamat

Három jellemző szakaszt különíthetünk el: ÚSZÁS, ÁTMENETI SZAKASZ és SIKLÁS.

ÚSZÁS: a csónak lebeg a víz színén a víz felhajtóereje révén, a csónak áll vagy lassan mozog. A víz ellenállása elég kicsi.

SIKLÁS: a hidrodinamikai emelő hatás révén a csónak a víz tetején siklik, csak az alja éri a vizet. A víz ellenállása ekkor a legkisebb, ami gyors haladást tesz lehetővé.

ÁTMENETI SZAKASZ: az előző kettő között van. Átlépni e szakaszon, szükséges a teljes tolóerő. A csónak egyre gyorsabban mozog, kezdi felemelni az orrát. A víz ellenállása is fokozatosan növekszik, amikor a legnagyobb, a csónak orra akkor van a legmagasabban (ez az ágaskodás). Ha a tolóerő elég, a következő pillanatban a csónak kiugrik a vízből, és siklani kezd nagyon gyorsan és könnyen.

A diagramon látható, milyen teljesítmény szükséges a különböző sebességekhez. Jól látható kiugrást mutat az ellenállás görbe (piros), miután a csónak túljutott ezen, elkezd siklani, és jóval kevesebb motorteljesítmény szükséges a sebesség tartásához. Ez azt jelenti, hogy a csónaknak több motorteljesítmény kell 10 km/óra sebesség esetén, mint 15 km/óra sebességhez. Paradoxon? Nem. A siklást megelőzően a csónak vízzel érintkező felülete jóval nagyobb, mint sikláskor, ezért az ellenállása is nagyobb akkor, vagyis a szükséges motorteljesítmény is.

Az ágaskodás természetes minden sikló hajónál, sajnos elég veszélyes, mert szerencsétlen esetben a csónak felfordulhat. Legyen óvatos!

Hogyan állítsuk be a helyes trim szöget?  
Minden csónak nagyon érzékeny a motor beállítására a fartükrön, vagyis arra, milyen szöget zár be a fartükör és a motor hajtóműszára. A trim szög változtatásával meg kell találnia a legmegfelelőbbet a csónakjához.

A. Amikor a szög túl kicsi, a motor próbálja kiemelni a csónak hátulját a vízből, ezáltal az orr viszont belefúródik.

Grand trim 1
B. Amikor a szög túl nagy:
A csónak orra felemelkedik.
A csónak bukdácsolva halad, nagy a felfordulás veszélye.
Lehuppanáskor a hajócsavar kiemelkedhet a vízből, így időnként levegőben fut.
Grand trim 2
C. Az optimális trim: A csónak akkor megy egyenesen, gyorsan, stabilan, ha a hajtóműszár függőleges.
Grand trim 3
Hajócsavar kavitációs jelenség  
A kavitáció akkor lép fel, ha a hajócsavar levegőt ér, hallható a motor hangján is, mert a fordulatszáma emelkedik. Könnyen túlpöröghet, mely károsíthatja a motort. A kavitáció tönkre teheti a hajócsavart, mert a forgó hajócsavar felületén kialakuló buborékok helyére nagy sebességgel beáramló víz olyan nagy ütéseket mér a hajócsavarra, mintha kalapálnánk.
Néhány okot az alábbi táblázatban bemutatunk:

OK

Mit tegyünk

A fartükör méretéhez nem megfelelő a motor hajtóműszárának hossza, vagy magasra van szerelve a motor

Ellenőrizze, hogy a motor antikavitációs lemeze mélyebben van-e, mint a fartükör legmélyebb pontja. Az antikavitációs lemez síkja 25-50 mm-rel mélyebben kell legyen, ha nincs mélyebben, szerelje lejjebb a motort, vagy szereljen fel hosszabb hajtóműszárú motort.

Fő szabály: inkább legyen mélyebben az antikavitációs lemez.

Hibás trim szög: a motor túl nagy szögben áll a fartükörhöz képest

A leggyakoribb hiba. Állítsa be a helyes trim szöget.

Összehajtható csónakoknál: az alj nem elég feszes

A nem elég feszes aljú csónak feneke olyan áramlási viszonyokat hoz létre, mely segíti a kavitáció kialakulását. Fújja fel a csónakot a névleges nyomásra.

Rossz súlyelosztás – túlterhelt orr rész

Ossza el a terheket egyenletesen a csónakban.

Hullámos víz

Lassítson le, helyezze a súlypontot hátra, ne gyorsítson, míg túlságosan nagyok a hullámok.

Hogyan kell helyesen vontatni a hajót?  
1. Természetesen csak beköti a kötelet az orron levő vonószembe, és gyerünk. Ez az elgondolás általában helyes, ha csak egyik kikötőhelyről a másikba akarja vontatni, nagyon lassan (5 km/óra alatti sebességgel), nyugodt vízen és nem messzebb, mint 100m.
Ez a legrosszabb módja a vontatásnak. Nagyobb sebességnél a hajó elveszti stabilitását, és kétoldalra oszcilláló mozgásba kezd, mely károsítja a vonószemet, felboríthatja a hajót.

Grand csónak vontatás

2. Javaslatunk szerint a vontatást inkább az alábbiak szerint végezze. A „hurkán” található két vonószembe kössön kötelet, amelyhez rögzíti a vontatókötelet. A hajó így nem veszíti el stabilitását a vontatás alatt.

Grand csónak vontatás 1

3. A vontatás legbiztonságosabb módja, melyet viharos időben, hullámos vízen vagy hosszú távú vontatás esetén alkalmazni kell, az alábbi. Nagyon fontos alkalmazni a tengeri vontatásnál, mert viharos időben nincs esély megtalálni a leszakadt vontatott hajót.
Fűzzön be egy kötelet az orrtól jobbra-balra található vonószemekbe, vezesse a hajó alatt hátra mindkét véget, és rögzítse azokat a fartükrön. E kötélhez rögzítse a vontatókötelet.

Grand csónak vontatás 2

4. A vontató: Kösse egy darab kötél két végét a fartükörre olyan módon, hogy megfeszítve háromszögformát mutasson, ne akadályozza kormányzáskor a motor mozgását. E segédkötélhez csatlakoztassa a vontatókötelet fém gyűrűvel vagy karabinerrel. Fontos, hogy a vontatókötél szabadon csúszhasson a segédkötélen, így nem akadályozza a vontató irányváltoztatását.

Grand csónak vontatás 3

Horgonyzás  
A felfújható csónakok horgonyzása könnyebb, mint a hagyományosaké, mert a felfújható csónakok súlya kisebb. A horgonyzáshoz szükséges néhány dolog: horgony, valamennyi lánc, „sekli”-k és horgonykötél.

Horgony típusa: többféle horgony kapható a kereskedelemben, bármelyik megfelel, azonban válasszon olyan típust, melynek nincsenek éles, hegyes részei, hogy elkerülje a felfújt részek sérülését.
Horgony súlya: 6 m és 1000 kg össztömeg alatti csónakok esetén egyszerű képlettel kiszámíthatja az elfogadható horgony súlyt:
Csónak hossza 3 m alatti == 4-5%-ka a teljes hajósúlynak
Csónak hossza 3 m és 6 m közötti == kb. 3%-ka a teljes hajósúlynak
Csónak hossza 6 m feletti == 1-2%-ka a teljes hajósúlynak.
Ha biztonságra törekszik, válasszon nagyobb horgonyt!
Lánc: kisebb hajókon nem szükséges, de nagyon kívánatos. Próbálja ki, fogjon 1,5-2 m láncot, a horgony hatásosságát kb. kétszeresére növeli.
Horgonykötél: semmi különleges nincs benne, de legyen elég erős és elég hosszú. A hajó horgonnyal való megtartásához 10-szer olyan hosszú horgonykötél kell, mint a hajó alatti vízmélység.

Grand csónak horgony

Hullámzó vízen, erős szélben, vagy abban az esetben, ha adott helyen kell tartani fixen a hajót, ajánlatos két horgonyt használni. Kicsivel több idő elhelyezni-beszedni, de biztos tartást ad.

Grand csónak horgonyzás

Hogyan kell daruzni a hajót?  
A kérdés „hogyan kell daruzni a hajót?” valójában azt jelenti: „hogyan csináljam, hogy se a hajó, se a körülötte levők ne sérüljenek, amikor felemelem?”. Nagyon gyakran a rossz daruzás okozza a hajók vagy részeik sérülését, ráadásul a körülötte álló emberek is veszélybe kerülnek.
 • Soha ne emelje fel emberrel együtt a hajót.
 • Soha ne emelje fel járó motorral a hajót.
 • Soha ne emelje fel a hajót, míg ember van a vízben a hajó közelében.

Grand csónak daruzás

 • A daru teherbírása legyen nagyobb, mint a csónak teljes súlya.
 • Daruzáshoz csakis a csónakon erre a célra elhelyezett szemeket használja
 • Soha ne használja a vonószemeket daruzásra.

Grand csónak daruzás 1

Milyen a legjobb utánfutó a felfújható csónakokhoz?  
A merevtestű és összehajtható felfújható csónakok esetében is a legkényelmesebb szállítási mód, ha utánfutón visszük. Néhány tanács az utánfutót illetően:
 • Az utánfutó mérete és teherbírása összhangban legyen a szállítandó csónak méretével és súlyával. Nem túlságosan jó ötlet biztonsági okokból nagyobb utánfutót választani, mint szükséges – de erre rájön maga is minden alkalommal, amikor kézzel húzza-vonja a az utánfutót a parton.
 • Minél nagyobb felületen érintkezzen az utánfutó és a hajófenék. Ez azt jelenti, a több görgő jobb, mint a kevesebb, de a görgőknél jobb a hosszanti gerenda.
 • A merevtestű (RIB) csónakok gerincét is támassza alá görgőkkel, e csónakok legerősebb része a gerinc.
 • A legjobb választás: erős utánfutó, erős rugók, nagyobb kerekek, horganyzott váz.

Grand csónak utánfutó

Miután megvette az utánfutót, néhány tanács a használatához:
 • A csónak legyen felfújva (nem a névleges nyomásra, de kemény legyen)
 • A vonószemnél rögzítse az utánfutóhoz a csónak orrát
 • Hagyja nyitva a vízkieresztő nyílást a csónakon.
 • Kösse le hevederekkel a csónakot az utánfutóhoz (használja az orr, oldalsó és hátsó szemeket)
 • Hosszabb útra indulva, ponyvázza le a csónakot, hogy megóvja a sérülésektől (felverődő kövek stb.)

vissza
2004, 2006 Hanex, Csendes Imre -- Minden jog fenntartva.

2004 GRAND MARINE INTERNATIONAL INC. ALL RIGHTS RESERVED

 

 Kapcsolat:   tel: (+36 1) 278-2756,   (+36 30) 9407-734   fax: (+36 1) 700-1001,       © 2000-2015 GRAND MARINE INT. INC. & Csendes Imre

Jogi kikötések